Hoogeveens Dictee

In 2015 organiseerde Rotaryclub Hoogeveen De Wolden een Groot Hoogeveens Dictee op vrijdag 27 maart. Het Dictee werd geschreven door de bekende Nederlandse schrijver van kinderboeken Dolf Verroen. De opbrengst was voor Syrious Mission.

Tijd: 19.30 – 23.00 uur Het Groot Hoogeveens Dictee
Locatie: Bibliotheek aan de Willemskade Hoogeveen

Kosten p/p:                 € 50,-
Schrijver:                    Dolf Verroen
Presentatie:               Annette Timmer
Juryvoorzitter:           Gerbrand Bakker
Jury kinder dictee:     Babette Kleefstra en Harm de Jonge
Jury volw. dictee:       Gerard Stout en Nicole Donkervoort

De opbrengst van het Groot Hoogeveens Dictee is voor Syrious Mission

hoogeveens dictee

Historie Groot Hoogeveens Dictee

Het Groot Hoogeveens Dictee is een initiatief van Rotaryclub Hoogeveen-De Wolden en wordt om het jaar gehouden.

Bij de 1e editie in 2009 was de opbrengst voor de Real Life Foundation op de Filippijnen, waardoor kinderen uit de sloppenwijken van Manilla een opleiding konden volgen.

In 2011 waren er 2 dictees:  ’s Middags was er een jeugddictee voor basisschoolleerlingen en ’s avonds namen 90 volwassenen deel. Beide dictees werden geschreven en voorgedragen door Yvonne Kroonenberg. De opbrengst was voor het Toon Hermans Huis in Hoogeveen.

2013

In 2013 was de 3e editie van het Groot Hoogeveens Dictee leverde 5000 EURO op voor de Stichting Omzien Naar Elkaar.

Gerbrand Bakker schreef het Hoogeveens Dictee in 2013

Het Groot Hoogeveens Dictee werd geschreven en voorgedragen door Gerbrand Bakker. In maart 2006 verscheen zijn literaire debuut Boven is het stil . Het boek is verfilmd met in de hoofdrol de onlangs overleden Jeroen Willems.  Het Dictee werd gepresenteerd door Annette Timmer, bekend van RTV Drenthe. Juryleden waren schrijfster Yvonne Kroonenberg, schrijver Kees Opmeer (Ruinen) en schrijfster Djoeke Ardon (Anderen), Karel Loohuis, burgemeester van Hoogeveen, Klaas Blanksma, docent Nederlands aan het Roelof van Echten College. Zij deden dit allen geheel belangeloos.

Uitslag: Laurent Hazen 1e prijs, Marga Rouwhorst 2e prijs, gedeelde 3e prijs Pim Witteveen en Rene Dijkgraaf.

Vrijdag 5 april 2013: Rotary Kinderdictee

Aan het Kinderdictee deden 50 leerlingen mee. Bij de kinderen won Emma van de Beld (7 ft) van de Juliana van Stolbergschool de eerste prijs. Tweede werd Yannick Bosman (8 ft) en derde Sydney Keen (9 ft), beiden van de Apollo (winnende school), Het Kinderdictee was op rijm en inspireerde Hani Chatir, leerling van OBS De Goudvink, in de pauze tot het schrijven van een gedicht:

“We zitten bij het Hoogeveens Kinderdictee,

We zijn met z’n allen, niemand is alleen.

Het Dictee wordt voorgelezen we schrijven met onze pennen.

In het begin was het spannend maar aan alles kun je wennen.

Vol spanning kloppen onze harten,

Er wordt nu nagekeken, wat kunnen we verwachten?

De uitslag is binnen de winnaars zijn bekend,

Het is voor echte toppers met taaltalent.”