Nieuwjaarstoespraak

In het nieuwe jaar staan in alle kranten altijd lijstjes van wat er in/uit is. Wat je in alle lijstjes tegenkomt: delen is het nieuwe hebben.

Vroeger heel gebruikelijk om dingen te lenen van de buren, om samen een auto te delen. Wij leenden de ladder van de buren, mijn vader deelde de auto met zijn broer …

Daarop volgde een tijd dat daar op neer gekeken werd, alsof je zelf geen geld had om het te kopen!!

En nu is het weer hip! Je kookt eten en via thuisafgehaald kunnen anderen ervan mee eten. Je deelt je gereedschap en leent een auto via Greenwheels. Hartstikke hip, duurzaam én sociaal!

Wat mij de afgelopen tijd trof is de reclame van Triodos, die inspeelt op die trend van Delen is het nieuwe hebben.

We geloven dat we met z’n allen in een diepe crisis zitten. En die crisis moet door iemand worden opgelost: de EU, de banken, de huizenkopers, de regering. Door iedereen behalve onszelf. Wat Triodos ons leert is dat wij onszelf uit de crisis kunnen helpen door de keuzes die we met elkaar maken. Door dingen te doen of juist te laten.

Dit hoor je in die reclame:

• We leven in een geweldige tijd
  • Dat hoor je niet vaak op het nieuws of in de krant
  • De vrijheid die we hebben
  • Wat we allemaal weten, en kunnen
  • Hoe we met elkaar verbonden zijn
  • Iedereen kan iets op de agenda zetten en gehoord worden
  • De wereld wordt steeds kleiner
  • En toch wachten we, als het over de economie gaat, op iets groot, op iets wat van boven komt
  • Een beslissing, groen licht
  • Maar dat komt er niet
  • De macht is niet meer aan groot, De kracht is aan klein
  • Misschien realiseer je dat niet, maar wat je elke dag doet maakt verschil
  • Elke handeling, hoe klein ook, zet iets in beweging
  • Al die handelingen bij elkaar zorgen voor de grote, de echte verandering
  • Een verandering naar een andere wereld
  • Eerlijker, menselijker
  • De keus is aan ons …. Wij hebben de sleutel in handen

Een inspirerende tekst, uitgesproken door acteur Jacob Derwig

En ik ben ervan overtuigd dat we ook als rotary hier een steentje aan kunnen bijdragen. Ons jaarthema is niet voor niets “Betrokken en Betekenisvol”. We delen als Rotarians onze kennis, denk aan RYLA en Jobrotary. We zijn betrokkenheid bij elkaar en bij de maatschappij. En steken de handen uit de mouwen waardoor we iets betekenen voor een ander.

Ook wij kunnen met elkaar bijdragen aan een betere wereld.

Ik wens jullie allemaal een heel mooi, betrokken en betekenisvol 2014!

Anneke

De inspiratiebron: http://www.youtube.com/watch?v=t1IyD9cJRaY